

מחקרים קליניים
מערכת חדשה להכנת המעי לקולונוסקופיה
אחד המרכיבים הכי לא נעימים ולעיתים קשים בקולונוסקופיה הוא הכנת המעי הגס לפני הבדיקה. הכנת המעי או ניקוי המעי הגס יכולים להיות כל כך מטרידים שעבור רבים זו הסיבה להימנעות מביצוע קולונוסקופיה .
במהלך הקולונוסקופיה מטופלים בדרך כלל מורדמים כך שברוב הזמן הם אינם חשים כאב ולעיתים אפילו אינם זוכרים את הבדיקה. עם זאת, השיטה הנוכחית של הכנת מעיים, המתבצעת בדרך כלל בבית, קשורה לתזונה מוגבלת בימים שלפני ההליך, כאבי בטן והתקפי שלשול תכופים ודחופים. זה לוקח זמן ולעתים קרובות כרוך בהיעדרות מהעבודה. במקרה של משלשלים נוזליים, ייתכן שתידרש צריכת כמויות גדולות של מוצרים לא טעימים. התכשיר המשלשל הספציפי בו נעשה שימוש משתנה בהתאם להעדפת הרופא או המטופל בהתבסס על ניסיון העבר ו/או הטעם. חוויה לא נעימה זו לעיתים קרובות אינה מוצלחת, ומחייבת חזרה על כל התהליך, מה שמוסיף לעלות ההליך . המעי הגס עשוי להיות לא מוכן מספיק מכיוון שהחולים אינם מסוגלים או לא רוצים לצרוך את המשלשלים הנוזליים. חלק מהמטופלים מוצאים שהתכשירים לא טעימים, לא טעימים או מבחילים, וחלקם אינם מסוגלים לבלוע את הנפח הגדול של הנוזל הדרוש להשגת הכנה טובה.
הכנת מעיים מסורתית עשויה להיות מטרידה עבור חולים בריאים, אך עבור חולים עם מחלות לב וכלי דם, מחלות כליות והפרעות אחרות, היא אף עלולה להיות מסוכנת עקב חוסר איזון אלקטרוליטים וצריכת נפח גדולה. הכנה לקויה פוגעת בזיהוי ניאופלזמות של המעי הגס, במיוחד נגעים קטנים, אך ניתן להחמיץ אפילו גידולים גדולים עקב חומר מוצק במעי הגס במהלך הבדיקה .
היתרון העיקרי של שימוש בחומרים משלשלים נוזליים לניקוי המעי הגס הוא שהם זורמים עם שאר תכולת הצואה של המעי הגס. שיטות ניקוי מכניות, כגון חוקן רגיל "וקולון הידרותרפיה", מכניסות נוזלים דרך הפתח האנאלי בכיוון ההפוך לזרימה הרגילה, ולכן, יכולתן להגיע למעי הרחם מוגבלת. במחקר רטרוספקטיבי זה, אנו מציגים טכניקה חדשה שבאמצעותה ניתן לנקות את המעי הגס לכל אורכו באמצעות מכשיר ניקוי, "ColonoScoPrep. הכנת המעי הקונבנציונלית מתחילה 6 שעות או יותר לפני הקולונוסקופיה (הכנה ''מוקדמת''), בעוד שמכשיר הניקוי ''ColonoScoPrep'' מוכנס כ-30 דקות לפני ההליך. לפיכך, הגדרנו את הטכניקה הזו של הכנת מעיים שמיד אחריה קולונוסקופיה כ"קולונוסקופיה ללא הכנה מוקדמת" (CWEP).
התרופה היחידה הנדרשת הוא שתיים עד שלוש טבליות ביסאקודיל בלילה הקודם. איכות הכנת המעיים דורגה כמעולה, טובה,
משביע רצון, או גרוע, ושביעות רצון המטופל הוערכה על פי פרוטוקול פרוספקטיבי.
תוצאות במהלך התקופה עברו 125 חולים CWEP. מתוכם, 110 (89.4%) חולים היו בעלי הכנה טובה, המאפשרת קולונוסקופיה מלאה בדיקה ללא הפרעה מחומר צואה. ב-11 חולים ההכנה הייתה משביעת רצון, ב-2 הייתה גרועה וב-2 הקולונוסקופיה לא הושלמה עקב הכנה לא מספקת. אף אחד מהמטופלים לא סבל מכאבי בטן או התכווצויות במהלך או אחרי ה-CWEP ולא היו שלשול לאחר קולונוסקופיה. כל החולים היו מרוצים מהתהליך.
מסקנות למרות העובדה שהמחקר הוא רטרוספקטיבי, CWEP נראה בטוח וקל לביצוע.
האם השיטה החדשה לניקוי המעי הגס משנה אלקטרוליטים ורמות קריאטינין בסרום?
הקדמה: השתמשנו בשיטה חדשה לניקוי המעי הגס לפני קולונוסקופיה. השיטה חדשה, המציגה רמת ניקיון גבוהה, מבוססת על מכשיר פי הטבעת מיוחד, שדרכו אנו מעבירים מים מחוממים אל המעי הגס, כך לכל אורך המעי הגס הופך נקי. רצינו ללמוד אם יש שינוי באלקטרוליטים ובקריאטינין
רמות הסרום לאחר הליך הניקוי בהשוואה למצבם לפני ההליך.
חוֹמֶר ושיטות: 20 חולים, שנזקקו לקולונוסקופיה, (9 גברים ו-11 נשים, בגילאי 48 עד 75 שנים, Av=59.5), גויסו למחקר. הם לקחו 3 טבליות של לקסדין בלילה לפני הקולונוסקופיה ונשאר על תזונה נוזלית. רגע לפני הקולונוסקופיה בדיקת דם עבור Na, Cl, K וקריאטינין נעשה, ובמשך 30 עד 40 דקות 20 עד 35 ליטר מים נשטפו דרך המכשיר המיוחד בפי הטבעת, והגיעו למעי דרך שרוול ייחודי וניקוי המעי הגס. בדיקת דם לאותם אלמנטים נעשתה מיד לאחר התהליך. בוצעה קולונוסקופיה רגילה.
תוצאות: לא הובחן שינוי משמעותי בכל 3 האלקטרוליטים. נמדדה ירידה קלה ברמות הקראטינין בסרום: מהממוצע של 0.93 לפני הניקוי ל-0.88 מ"ג/ד"ל מיד לאחר הניקוי. ההכנה הייתה מעולה ב-15/20 חולים, טוב ב-2/20, מספיק ב-1/20 ולא מספיק ב-2/20 חולים. ללא תופעות לוואי
שמו לב. כל החולים היו מרוצים.
מסקנה: השיטה החדשה שלנו לניקוי המעי הגס לקולונוסקופיה הוא לא רק יעיל ובטוח, אלא גם עשוי להיחשב בחולים אצלם השיטות הנוכחיות לניקוי המעי הגס עלולות להיות מסוכנות (למשל בעיות לב או אי ספיקת כליות)